CZECH SNIPER CUP 2018 - 1 - výsledky

CZECH SNIPER CUP 2018 - 1 - výsledky

Ahoj kamarádi střelci,

dnes 31.3.2018 jsme odstartovali 4. ročník závodu CZECH SNIPER CUP. Nám střelcům počasí docela vyšlo, to samé nelze říci o dámské obsluze u terčů. Myslím, že jim právem patří velký dík a uznání, protože při vytrvalém odpoledním dešti si to u padaček skutečně užily. Vám závodníkům poděkuji za hojnou účast a pokud se vám závod líbil, budeme se na vás těšit v dalších kolech. Zmínit musím i vaši disiplinovanost. Tato byla dnes příkladná.

Kategorie opakovací puška STANDARD:
1. místo - Procházka Josef s nástřelem 482 b
2. místo - Sekera Pavel s nástřelem 477 b
3. místo - Larva Michal s nástřelem 473 b

Kategorie samonabíjecí puška:
1. místo - Chlapek Robert s nástřelem 460 b
2. místo - Voborník Petr s nástřelem 448 b
3. místo - Balounek Jindra s nástřelem 439 b

Kategorie opakovací puška OPEN:
1. místo - Procházka Josef s nástřelem 504 b
2. místo - Jindra Pavel s nástřelem 498 b
3. místo - Richter Jakub s nástřelem 493 b

Závěrem bych se s Vámi rád podělil o své pocity spoluorganizátora střeleckých soutěží. Letos máme 4. ročník Sniper Cupu a 6. ročník O pohár odstřelovače KVV Plzeň na Doupově. Když jsem před léty začal na těchto soutěžích pracovat, chtěl jsem, aby byly od ostatních něčím odlišné. Každý rok tyto soutěže navštíví desítky střelců. Někteří se mění, z dalších se stávají veteráni těchto soutěží. Pro nás organizátory je to důkaz, že to neděláme úplně špatně. Cílem těchto závodů je dát příležitost jak začínajícím střelcům, tak starým mazákům. Když vymýšlím propozice, snažím se dát všem stejnou šanci. Také musím vycházet z toho, co si v daném prostoru střelnice mohu dovolit. Jako drobnou vsuvku uvedu, že naše firma nemá z vybraného startovného jakýkoliv finanční profit (kromě prodeje zboží za dárkové poukazy).

Při dnešní soutěži jsem si vyslechl názory některých závodníků a jiné jsem viděl rozlobené. Přiznám se, že mě začínají unavovat ufňukánci, kterým vadí například střelba z loktů, střelba na terče s rukojmím... Za svůj život jsem navštívil nespočet soutěží. Je to jednoduché, přečtu si propozice a hned vidím, zda mi soutěž vyhovuje nebo ne. Každý má právo volby. Střílení se věnuji cca 40 let. Střílel jsem z pistole, vzduchovky, malorážky, velkých pušek. Také pamatuji doby, kdy jsme pro získání zbrojního průkazu museli způsobilost doložit výkonnostní třídou, která se udělovala za 60-ti rannou položku.

Za minulého režimu nebyly v Čechách závody odstřelovaček pro civilní osoby, ale střílela se tzv. velkorážná terčovnice na vzdálenost 300 m. Desítka měla tehdy průměr 10 cm. Soutěžní položka se skládala z 60-ti ran, 20 v leže, 20 v kleče, 20 ve stoje. Mířidla dioptrická. Váha pušky cca 7 kg.

Na nástupu jsem hovořil o zajímavém střílení v Norsku. Doporučuji shlédnou, je to vážně paráda. Zde je odkaz:
https://www.youtube.com/watch?v=n7efzQOiLTc

V lednu jsem navštívil Bzenec, kde pořádal taktický závod p. Petr Marek. Byla to má první taktika v životě. Se spoustou situací jsem si nedokázal poradit. A nebyl jsem sám. Přesto jsem tam za dva dny neslyšel nikoho, že by si na něco stěžoval. Nevím jak pro vás, ale pro mě je výzva naučit se něco, co neumím.

Proč to vše zmiňuji. Je to vzkaz pro remcaly. Máte pocit, že jsou naše závody špatné? Máte 2 možnosti. Jezděte na jiné soutěže, ostatně je jich spousta. Nebo vymyslete a uspořádejte nějakou soutěž lepší. Rád přijedu jako závodník a budu si soutěž užívat. A rozhodně vám do toho nebudu krafat.

A úplně na závěr. Dokud budou naše závody Vás střelce bavit, budu se snažit je dělat tak, aby jste mohli předvést jaké máte zbraně, ale také jací jste střelci, jak si dokážete poradit se vzniklou situací. Mimochodem správný střelec se pozná podle toho, že dokáže nastřílet v podstatě vždy a ze všeho.

Děkuji za pozornost.

Omluvte prosím sníženou kvalitu fotografií.

Registrace na Doupov se uzavírá 15.4.2018! Poté už se nelze do 1. kola přihlásit.

Za team Zbraně Liberec. Aleš Chudoba.